Acasa ›  Judetul Harghita

Cazare in localitatile din judetul Harghita

 
  Cazare Baile Homorod(2)   Cazare Baile Tusnad(14)
  Cazare Borsec(12)   Cazare Harghita-Bai(4)
  Cazare Lacu Rosu(4)   Cazare Praid(11)

Zone turistice

 
    Cazare Tinutul Secuiesc
    Cazare Transilvania

Unitati de cazare si obiective turistice din judetul Harghita


Judetul Harghita


Apreciat pentru frumusetea peisajelor pe care muntii vulcanici le-au "construit" de-a lungul anilor, extrem de accesibil din punct de vedere al cailor de acces, cu obiceiuri si traditii pastrate cu mare grija, judetul Harghita (numit si "Polul romanesc al frigului") isi asteapta vizitatorii din orice parte a tarii. Pozitionat in partea centrala a tarii, facand parte din regiunea istorica Transilvania si situat in partea estica a acesteia, judetul Harghita se intinde pe o suprafata de 6639 km patrati, acest procent reprezentand 2,8 % din suprafata totala a Romaniei si claseaza judetul pe pozitia a XIII-a, din acest punct de vedere. In urma studiilor lingvistice efectuate, originea numelui "Harghita" a ramas inca invaluita in ceata, insa in traditia localnicilor inca dainuie legenda conform careia acest nume a fost cel al unei fete, care era al unui vestit conducator hun. Masivul vulcanic Harghita poate fi vazut aproape din fiecare partea a judetului, acesta fiind si cel care a dat numele acestuia, iar in vremurile de mult apuse acesta a fost considerat muntele legendar al secuilor.
In ceea ce priveste vecinii judetului Harghita, in partea vestica si sud-vestica acesta este delimitat de judetul Mures, in partea sudica de judetele Brasov si Covasna, in partea sud-estica de judetul Bacau, in partea nord-estica de judetul Neamt, iar in partea nordica de judetul Suceava. Populatia judetului numara un total de aproximativ 342000 de locuitori, majoritatea fiind de etnie magiara (un procent de 85 %), iar din punct de vedere administrativ acestia locuiesc in municipiile: Miercurea-Ciuc (resedinta judetului), Odorheiu Secuiesc, Toplita si Gheorgheni, orasele: Balan, Vlahita, Borsec, Baile Tusnad si Cristuru Secuiesc, dar si cele 58 de comune.
Relieful intalnit pe teritoriul judetului Harghita este caracterizat de diversitate si complexitate, astfel vom intalni atat zona de munte, cat si cea de deal si depresiune, cel mai mare procent fiind ocupat de zona montana (aproximativ 60 % din suprafata totala a judetului). In partea vestica a judetului vom intalni muntii de origine vulcanica: Calimani (cu inaltimi mari, varful Pietrosu 2102 metri), Gurghiu (varful Prisca 1777 metri) si Harghitei (cu varfurile: Harghita Madaras 1800 metri, Harghita Ciceu 1759 metri si Harghita Racu 1757 metri). Iar in partea estica a judetului zona inalta este formata din muntii de origine tectonica: Giurgeu, Hasmas, Persani, Ciuc si Budac. Dealurile Odorheiului (au culmile: Taietura, Rez, Cetatea Badeni) si dealurile Tarnavei Mici, formeaza zona de deal, o zona mai joasa in comparatie cu cea montana (inaltimi medii de aproximativ 800 metri). Aceasta face legatura cu zona depresionara cu inaltimi cuprinse intre 400-800 metri, formata la randul ei din depresiunile: Ciuc, Giurgeu si Casin.
Deoarece in ceea ce priveste relieful acestui judet predomina zona inalta, deci cea impadurita, flora acestuia este bogata in: paduri de foioase (carpen, fag, gorun), molid, paltin, coacaz, soc rosu, cetina neagra, coacaz, tisa, scorus si floarea de colt, iar in zona depresionara vom regasi: salcia, rachita, trestia, arinul, coada calului si rogozul. Aceasta variata si complexa flora nu putea decat sa adaposteasca o fauna pe masura, cele mai importante exemplare fiind: lupul, vulpea, caprioara, iepurele, dihorul, veverita, cerbul carpatin, ursul, mistretul, rasul, jderul, mierla, acvila de munte, ciocanitoarea, pitigoiul, cocosul de munte, huhurezul, pastravul, stiuca, boisteanul, etc.
Bogatiile solului si cele ale subsolului judetului Harghita au contribuit la dezvoltarea acestuia, cele mai importante resurse fiind: padurile, pasunile, izvoarele de ape minerale, sarea, andezitul, bazalturile, tufele, fierul, cuprul, mercurul, etc.
In functie de formele de relief intalnite, pe teritoriul judetului Harghita vom regasi climatul de tip continental moderat in zonele dealurilor subcarpatice si climatul montan in zonele inalte. Climatul continental moderat este caracterizat de veri calde cu temperaturi medii de 18 grade Celsius si precipitatii abundente, ierni geroase cu temperaturi medii de -5,5 grade Celsius si cateodata viscole. Iar climatul montan este caracterizat de veri scurte, racoroase cu temperaturi medii de 10 grade Celsius si cu precipitatii abundente, ierni geroase, cu viscole dese, cu temperaturi medii de -8 grade Celsius si un strat gros de zapada. Deosebite din punct de vedere climateric sunt depresiunile Ciuc si Gheorgheni, aici fenomenul de inversiune termica nocturna si de iarna este frecvent, astfel atat in perioada sezonului calduros cat si in timpul iernii aceste doua regiuni sunt considerate cele mai reci din tara.
Un important aspect al retelei hidrografice intalnite pe teritoriul judetului Harghita este bogatia si diversitatea, pe teritoriul acestuia formandu-si cursul superior cele mai importante si cele mai mari rauri din Romania: Oltul si Muresul. Raul Olt curge spre sudul judetului si isi aduna afluentii: Lunca Mare, Cozmeni, Frumoasa, Madarasu Mare, Tusnad, Delnita si Parau Mare, raul Mures curge spre nord si are afluentii: Toplita, Ditrau, Sumuleul Mare, Galautas, Borzont, Calimanel si Jolotca, raul Tarnava Mica are afluentii Corund si Creanga Mare, iar in completarea retelei vom regasi raurile: Trotus, Bicaz, Homorod, Casin, Varghis si Uz. De o importanta deosebita este si lacul Sfanta Ana, lac de origine vulcanica unic in tara, dar si lacul Rosu, lac de baraj natural care s-a format in urma prabusirii unui varf de munte care a blocat astfel cursul unui rau.
Vestigiile arheologice de la Toplita, Cheile Varghisului si Bradesti atesta locuirea actualului teritoriu al judetului Harghita inca din perioda paleoliticului, in continuare din perioada neoliticului apar asezarile care atesta existenta diferitelor culturi (Boian, Precucuteni, Tisa), iar din epocile de bronz (culturile: Ciomortan, Wietenberg, Noua) si de fier au ramas asezarile fortificate. Perioada civilizatiei dacice este atestata prin descoperirea tezaurului de la Sancraieni, o parte din teritoriul actualului judet (partea vestica) a intrat in componenta provinciei Dacia, incepand cu perioada de stapanire a Imperiului Roman. Dupa retragerea acestora, zona incepe sa treaca sub stapanirea populatilor migratoare (intre secolele IV-XIV): huni, goti, gepizi, avari, slavi si secui, aceste popoare ajutand la dezvoltarea continua a regiunii. O perioada importanta pentru istoria acestui judet este ocupatia Imperiului Habsburgic care incepe din anul 1691 si se termina in anul 1849, atunci se reconstruieste si cetatea Miko (Miercurea-Ciuc). Spre sfarsitul secolului al XIX-lea incep sa apare primele stabilimente industriale, orasele Miercurea-Ciuc si Odorheiu Secuiesc se modernizeaza, prin introducerea: electricitatii, telegrafului, postei, tipografiilor, bibliotecilor, ziarelor, a caii ferate (1897). Chiar daca regiunea nu a fost una dintre cele mai dezvoltate, in comparatie cu alte zone ale monarhiei austro-ungare, dupa construirea caii ferate industria lemnului a cunoscut o dezvoltare armonioasa, fapt ce a contribuit si la dezvoltarea regiunii. Cele mai importante progrese au fost cele din perioada interbelica, deoarece dupa primul razboi mondial Transilvania s-a unit cu Romania, iar dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, sub regimul comunist, acest judet a inceput sa se dezvolte datorita industrializarii fortate si a colectivizarii si nationalizarii.
Potentialul turistic al judetului Harghita este reprezentat de frumusetea si unicitatea peisajelor, de traseele turistice desavarsite, de numeroasele localitati turistice si zone de agrement, dar si de statiunile balneoclimaterice de elita. Trebuie mentionate statiunile: Baile Tusnad, Borsec, Baile Seche, Baile Homorod, Baile Selters, Baile Arcso, Baile Chirui, Baile Harghita. De asemenea: monumentele naturii: Lacul Sfanta Ana, Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Poiana Narciselor, Izvorul Muresului, mofetele de la Harghita Bai si Santimbru Ciuc, rezervatiile: Cheile Bicazului-Hasmas, Hasmasul Mare si Piatra Singuratica, Harghitei, Dealu Sarat de la Praid, Mlastina dupa Lunca din Voslobeni si Varghisului. Turistii care viziteaza judetul Harghita nu trebuie sa omita: cetatea Miko si Muzeul de Etnografie, castelul Lazarea, biserica din lemn din Tulghes, biserica din Sacel, complexul baroc Sumuleu, manastirea Sfantul Ilie din Toplita, manastirea franciscana si biserica romano-catolica din Sumuleu (are una dintre cele mai mari instalatii de orga din Ardeal), muzeele din: Gheorgheni, Odorheiu-Secuiesc si Cristuru-Secuiesc.

Spune-ti parerea despre Harghita


Obiective premium din Harghita


Copyright © 2012 Cazare10.ro Toate drepturile rezervate. Inscrie unitate de cazare | Acces cont unitate | Termeni si conditii de utilizare | Contact